Een goede website kan niet zonder foto’s. Mooie afbeeldingen zorgen voor sfeer en helpen je je boodschap over te brengen op je publiek. Je kunt natuurlijk zelf wat plaatjes schieten, maar dit komt meestal niet heel professioneel over. En een professionele fotograaf inhuren is niet altijd even goedkoop. Er is nog een alternatief: gebruik stockfoto’s. In dit artikel vertel ik je meer over dit fenomeen, en kijken we naar wat voor- en nadelen.

 

Wat zijn stockfoto’s?

De makkelijkste manier om uit te leggen wat stockfotografie is, is om het te vergelijken met het kopen van kleding. Als je iets wilt dat precies bij jou past en perfect past, dan ga je naar een kleermaker. Wil je gewoon snel iets dat er goed uitziet, dan ga je naar een winkelketen en koop je daar iets. Stockfoto’s zijn vergelijkbaar met de grote ketens, een fotograaf inhuren is te vergelijken met een kleermaker.

Stockfoto’s zijn foto’s die gemaakt zijn zonder briefing van een bedrijf of klant. Ze hebben dus een algemene insteek, zodat ze op meerdere manieren gebruikt kunnen worden. Sommige stockfoto’s kunnen gratis gebruikt worden, voor andere betaal je wel wat. De foto’s kunnen door iedereen gebruikt en gekocht worden, waardoor je sommige foto’s steeds weer terugziet.

 

Deze dame zie je vaak terug. Niet omdat ze bij heel veel bedrijven werkt, maar omdat het een populaire stockfoto is.

De nadelen van stockfotografie

Veel marketeers en webbouwers hebben het vaak niet zo op stockfoto’s. Het is een slap aftreksel van een fotoshoot op maat. Omdat het niet persoonlijk is, zijn stockfoto’s vaak slechts een benadering van het oorspronkelijke idee. En dat is een groot nadeel. Dit zijn nog 3 andere nadelen van stockfoto’s:

Stockfoto’s zijn nooit origineel

Het grootste nadeel is dat stockfoto’s nooit origineel zijn. De fotograaf had een algemeen idee bij het maken van de foto’s, dus ze zullen nooit jouw specifieke idee of gevoel kunnen overbrengen. Kijk maar eens hoe generiek al deze afbeeldingen van een blij gezin zijn.

Iedereen kan stockfoto’s kopen

Jouw bedrijf heeft een eigen identiteit. Op die manier onderscheid je je van de concurrentie en maak je het verschil. Als je stockfoto’s gebruikt voor je website, flyer of folder, gebruik je foto’s die voor iedereen beschikbaar en te gebruiken zijn. Hierdoor lijken alle advertenties met stockfoto’s al snel op elkaar, en vervaagt jouw unieke identiteit.

Stockfotografie is cliché

Kijk maar eens naar de afbeeldingen in dit artikel, zijn ze niet verschrikkelijk cliché? De blije klantenservicemedewerkster met haar glimlach, of de veel te blije kantoorlui die net een project hebben afgerond, de nepheid straalt ervan af. Heb je een origineel idee voor je campagne of de foto’s op je website? Reken er dan maar niet op dat je stockfoto’s vindt die je daarbij helpen. Je wordt overladen met dezelfde beelden, allemaal even correct, standaard en……cliché!

De voordelen van stockfotografie

Hoewel we bij webbeoordeling ook geen fan zijn van stockfoto’s, zijn er ook wel voordelen te bedenken:

Ideaal om ideeën te illustreren

Om een idee bij een klant over te brengen, kun je prima stockfoto’s gebruiken. Dit zijn dan pure placeholders, die je het liefst vervangt zodra een klant akkoord is met je idee. Je kunt het een beetje vergelijken met het gebruiken van Lorem Ipsum: het geeft je een goed idee van hoe een site eruit ziet met foto’s, maar het is niet de bedoeling dat je ze laat staan.

Goedkoper en sneller

Het inhuren van een professionele fotograaf en het regelen van een shoot kost vaak een hoop tijd en geld. Als je met stockfotografie werkt, heb je dit probleem niet. Alles staat klaar om los te gaan op je website.

Groot aanbod en direct te downloaden

Had ik al gezegd dat je stockfoto’s direct kunt gebruiken? Met de internetsnelheden van tegenwoordig haal je makkelijk grote bestanden naar binnen, en er zijn heel veel websites gespecialiseerd in stockfotografie.

Prima voor beginners

Stockfotografie is prima als je bedrijf nog in de opstartfase zit. Je hebt dan waarschijnlijk wel andere dingen aan je hoofd dan je eigen foto’s, net als dat je niet naar een kleermaker gaat als je in een groeispurt zit. Daarom is het prima om stockfoto’s te gebruiken, als je je maar bewust bent van de nadelen.

Tot slot

Nu je wat meer weet over de wereld van stockfotografie, kun je een betere keuze maken voor een geschikte webbouwer. Vraag je webbouwer vooral hoe zij naar stockfotografie kijken, en of ze misschien goede deals hebben met professionele fotografen. En als je een beetje verder kijkt dan je neus lang is, zijn er best prima stockfoto’s te vinden. Maar als je serieus genomen wilt worden, zul je uiteindelijk wel een keer voor the real deal moeten gaan!