Op websites van webbouwers zie je vaak de afkorting ‘CMS’ langskomen. Met marketingtermen als “nu inclusief gratis CMS” of “beheer je website zelf met ons geweldige CMS” proberen ze je te lokken. Maar waar staat CMS eigenlijk voor? En wat doet het, en waarom is het belangrijk? In dit artikel lees je alles over het belang van een goed CMS als je een eigen website wilt.

 

CMS = Content management system

CMS is de afkorting voor het Engelse content management system. Je kunt het in het Nederlands vertalen naar contentmanagementsysteem, maar CMS is een stuk makkelijker.

Een CMS is software die je gebruikt om digitale content op je website mee te creëren en beheren. Denk bijvoorbeeld aan webpagina’s of blogposts. Met een CMS hoef je geen technische kennis meer te hebben om je website te runnen, wat voor veel mensen natuurlijk heel handig is.

Het is nog maar een paar jaar geleden dat je echt in de HTML van een site moest duiken om een tekst in een goede lay-out op je website te krijgen. Soms was het zelfs makkelijker om je webbouwer het te laten doen en hem te betalen, dan het zelf uit te moeten zoeken. Gelukkig is dat nu niet meer nodig, en kun je met een simpele applicatie al hele mooie dingen maken.

Waarom een CMS belangrijk is

De belangrijkste reden voor het hebben van een goed CMS, is dus ook dat je er zelf je website mee kunt beheren. Je wilt niet voor elke wijziging, nieuwe pagina, tekst of foto bij je webbouwer moeten aankloppen. Dat kost namelijk tijd én geld.

Je bent dus veel sneller en flexibeler, want je kunt op je eigen moment aan je eigen website werken. Als je zelf een beetje handig bent, kun je na oplevering van je website zelfs volledig onafhankelijk zijn van je webbouwer. Het is dus belangrijk om er bij het zoeken van een goede webbouwer rekening mee te houden welk CMS je krijgt, en te ontdekken of je daar goed mee kunt werken.

Een goed CMS is ook belangrijk omdat je er teksten mee kunt maken die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Je gebruikt het CMS dan onder andere om de structuur van de koppen goed in te richten, en afbeeldingen te voorzien van de juiste onderschriften. Zo worden je teksten beter gevonden door Google, en als je het goed doet worden ze automatisch beter leesbaar voor je lezers.

5 kwaliteiten die elk CMS moet hebben

Het is best wel lastig om te een goed CMS te kiezen, want je leert er pas echt goed mee werken als je je eigen website al in beheer hebt. Om de kans te vergroten dat jij een webbouwer kiest die een CMS levert waar jij wat mee kunt, moet je naar de volgende 5 dingen kijken:

Zoek naar een CMS dat past bij jouw kennisniveau

Heb je al wat meer ervaring met website? Dan zul je in de meeste populaire CMS’en je weg wel vinden. Ben je heel onervaren? Kies dan voor een bekende tool, zoals WordPress. Denk ook aan eventuele andere gebruikers van je CMS, zoals een externe tekstschrijver.

Let op de WYSIWYG-editor

Een belangrijk onderdeel van je CMS is de WYSIWYG-editor. Dit staat voor ‘What You See Is What You Get’, en het is vaak de meest gebruikte functie in je CMS. Je gebruikt deze tool namelijk om tekst mee in te voeren en op te maken. Ook voeg je er eenvoudig afbeeldingen mee toe, en werk je met uitlijning, koppen en lettergroottes. Je kunt zelfs de kleur van het lettertype veranderen.

Beheer van afbeeldingen en documenten

Als je bezig gaat met je eigen website, heb je veel afbeeldingen nodig. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken op welke manier je je afbeeldingen in je CMS beheert. Je wilt een systeem waarmee je eenvoudig de noodzakelijke SEO-elementen toevoegt, maar ook afbeeldingen bijsnijdt of vergroot.

Verwacht je veel PDF’s of Word-documenten op je site aan te bieden? Hoewel dat vanuit SEO-oogpunt een afrader is, kun je er in de keuze van je CMS wel op letten. Hoe worden zulke documenten aan je gebruikers getoond? Kun je er makkelijk een beschrijving aan toevoegen, en zijn ze makkelijk te doorzoeken?

Versiebeheer

Zorg ervoor dat je een CMS kiest waarin het versiebeheer van pagina’s heel goed geregeld is. Omdat je vaak aan het schaven bent aan een pagina, is het ideaal dat je snel naar een vorige versie kunt. Zo hoef je kleine wijzigingen niet steeds handmatig weer terug te draaien.

Rollen en mogelijkheden

Als je met meerdere mensen aan dezelfde website werkt, is het nodig om iedereen een eigen rol en mogelijkheden te geven. Een redacteur moet berichten kunnen maken, maar niet per se kunnen publiceren. En niet iedereen hoeft toegang te hebben tot je CSS-editor.

 

Tot slot

Zo. Nu je wat meer weet over het CMS, waarom het belangrijk is en waar je op moet letten, kun je een geschikte webbouwer kiezen. Heb je goede ervaringen met een bepaalde webbouwer? Laat dan je eigen beoordeling achter!