Zoekmachineoptimalisatie is niet meer weg te denken uit de internetwereld. Het is ook wel bekend als SEO, wat de Engelse term is voor ‘search engine optimization’. Op webbeoordeling.com gebruiken we de term zoekmachineoptimalisatie en SEO door elkaar, maar het is dus hetzelfde.

SEO betekent dat je bezig bent om je website of webshop zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google te krijgen. En in die van andere zoekmachines, natuurlijk. Het gaat bij SEO altijd om onbetaald verkeer naar je website, dus het is eigenlijk gratis marketing.

In dit artikel vertel ik je wat SEO is en geef ik je een paar tips om je eigen teksten te verbeteren. Zoekmachineoptimalisatie is wel een vak apart, dus misschien wil je het liever uitbesteden. Ook dan heb ik wat tips voor je.

Wat is zoekmachineoptimalisatie of SEO?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zoeken veel mensen via Google of andere zoekmachines naar producten, diensten of bedrijven. Daarom is het belangrijk dat je website goed gevonden wordt door zoekmachines, want je wilt zo hoog mogelijk in de zoekresultaten terechtkomen.

Hoe werkt een zoekmachine?

Moz heeft al eens haarfijn uitgelegd hoe een zoekmachine werkt. Je kunt je het internet voorstellen als een netwerk van metrohaltes in een grote stad. Elke halte is een uniek document, bijvoorbeeld een webpagina, PDF of afbeelding. Zoekmachines moeten hun weg vinden door dit metronet en onderweg alle haltes vinden. Daar gebruiken ze links voor.

Links liggen dus aan de basis van hoe zoekmachines werken. Door goed gebruik te maken van links, wijs je een zoekmachine als het ware de weg op je website. Zodra een zoekmachine je pagina’s heeft ontdekt, slaat hij bepaalde onderdelen op in een gigantische database. Dit zijn de onderdelen die hij nodig denkt te hebben om je pagina later terug te kunnen vinden.

Servers in datacenter

Duizenden servers staan 24 uur per dag te razen om jou zo snel mogelijk van antwoorden te voorzien.

Want het geven van antwoorden is eigenlijk de kerntaak van een zoekmachine. Of je nou wilt weten wat het antwoord op alles is of het lekkerste recept voor boerenkool met worst zoekt, het maakt niet uit.

Oh ja, zoals je ziet gebruik ik alleen Google. In mijn ogen is dat de enige echte zoekmachine. All my base are belong to Google!

Om antwoorden te kunnen geven, moet een zoekmachine de relevantie en populariteit van een pagina kunnen bepalen. Dat gebeurt met een ingewikkeld algoritme dat bestaat uit honderden variabelen. Hoe beter je deze variabelen weet in te zetten, hoe hoger je website scoort. Dat is de kern van SEO.

Tekstoptimalisatie

Een van de belangrijkste zaken bij SEO zijn je teksten. Dat komt omdat de content op je website door zoekmachines gebruikt wordt om de relevantie te bepalen. Ze moeten dus eenvoudig geanalyseerd kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat je online teksten aan een aantal eisen voldoen. Je kunt onder andere denken aan:

  • Korte en bondige zinnen
  • Goede structuur
  • Gebruik van koppen
  • Relevante links
  • Opsommingen (juuup, zoals deze. Een stukje verderop staat er nog eentje 😉 )

De robots van zoekmachines lezen heel anders dan jij en ik. Ze letten op losse woorden, woordcombinaties en links naar andere pagina’s. Hoe beter je dit trucje onder de knie hebt, hoe makkelijker het is om relevante pagina’s te schrijven. Maar dan ben je er nog niet, want het moeten ook populaire pagina’s zijn. En pagina’s worden pas populair als ze veel gelezen en gedeeld worden. Daarom is het ook heel belangrijk om voor je gebruiker te schrijven, dat is tenslotte degene die een antwoord op z’n vraag zoekt. Schrijf je je tekst puur voor de zoekmachinerobot, dan wordt je afgestraft omdat niemand z’n antwoord kan vinden. Schrijf je teksten waar een zoekmachine niks van snapt, dan zal je beoogde lezer je pagina niet eens vinden. Het gaat dus om een heel subtiel evenwicht, wat het schrijven van SEO-teksten echt een vak apart maakt.

Uitbesteden of zelf doen?

Dat is precies de reden waarom veel websitebouwers adviseren om zoekmachineoptimalisatie uit te besteden. In de praktijk hebben klanten vaak geen tijd om goed na te denken over hun websiteteksten, het staat bijna altijd onderaan de to-do-list. Daarnaast is het schrijven van goede teksten niet voor iedereen weggelegd, en kun je het vaak beter aan een specialist overlaten. Het is toch ook zonde om te investeren in een mooie website, als je het vervolgens niet in staat bent om gevonden te worden? Er zijn veel freelance copywriters en tekstschrijvers die je kunnen helpen bij het schrijven van de teksten voor je website. Teksten waar zoekmachines én lezers even blij van worden!

Blije man omdat hij goede teksten heeft gelezen.

Zo moet je klant eruit zien als hij je teksten leest. Nee, niet per se blank, kaal en met baard, maar wel blij!

Wanneer besteed je SEO of zoekmachineoptimalisatie uit?

Of je zelf gaat proberen om zoekmachinevriendelijke teksten te schrijven of het uitbesteed aan een specialist, is uiteindelijk je eigen keuze. Wel zien we regelmatig klanten die het zelf proberen, maar er na een tijdje toch achter komen dat het erg moeilijk is. Als je jezelf herkent in een of meerdere onderstaande punten, kun je zoekmachineoptimalisatie beter uitbesteden:

  • Je hebt geen tijd om je eigen teksten te schrijven
  • Als je zeker wilt weten dat je nieuwe website goed gevonden wordt door zoekmachines
  • Je vindt schrijven stom. Of moeilijk.
  • Als je meer geld verdient met je eigen specialiteit dan het kost om een goede tekstschrijver in te huren

Nog 1 dingetje

Mocht je op zoek gaan naar een tekstschrijver voor de zoekmachineoptimalisatie van je site, vraag hem of haar dan altijd naar de werkwijze. Je weet nu hoe zoekmachines werken en wat belangrijke factoren zijn voor SEO, en een goede tekstschrijver zou dat ook altijd moeten weten.

Binnenkort gaan we dieper in op de algoritmes die zoekmachines gebruiken om jouw website te analyseren. Tot dan!